Teknologi eller Magi?


The Wonders of Reading - Photo by Jean Fan (JFotography) (CC BY-NC-ND)

http://soundcloud.com/eric-haraldsson-1/teknologi-eller-magi

Som skolbibliotekarie är jag en stor förespråkare av digitala biblioteksbestånd, särskilt vad gäller fackavdelningen. Genom att erbjuda och fokusera på digitala resurser snarare än fysiska blir det lättare och billigare för det mindre biblioteket med den mindre budgeten att hålla sig aktuellt och mångfacetterat. Det ger också skönlitteraturen, som i dagens Sverige inte riktigt tagit ut det digitala steget långt nog, det exponeringsutrymme den behöver.

Nyligen slogs jag dock av en tanke. Digitala bestånd är inte bara bra. De är magiska. Faktiskt. Magiska! Om vi bara förändrar vårt perspektiv lite och funderar över hur digitala bestånd skulle te sig om de istället var fysiska. Vågar du följa med i min tanke? Den börjar här...

Tänk dig att din skolbibliotekarie en dag knackar på dörren till ditt arbetsrum på skolan med en present. En enkel liten bokhylla i trä som ni tillsammans placerar i närheten av skrivbordet vid din arbetsplats. Skolbibliotekarien lämnar dig, varpå du sätter dig och tittar på de tomma hyllorna i din nya bokhylla när, framför dina ögon, något förunderligt händer. Ingen har varit där, det är du säker på, men plötsligt, från tomma intet, dyker det upp en bok på din hylla.

Du kliar dig i huvudet och sträcker dig efter boken som materialiserats ur intet. Den kittlar din nyfikenhet. Du drar ut den och inser förbluffat att boken, den du plockat ut från hyllan och håller i din hand, fortfarande står kvar på hyllan! Du plockar ut ännu ett exemplar av boken och ger till din kollega som sitter bredvid och sneglar lite avundsjukt på din nya magiska bokhylla. Ni har nu båda ett exemplar av boken, men likväl envisas den med att fortfarande stå kvar på hyllan för utlåning. Kanske skakar du på huvudet. Vad är det som händer?

Du går och tar en kopp kaffe för att vara säker på att du inte drömmer, men när du kommer tillbaka visar det sig att drömmen inte ens börjat. Bokhyllan är nu full av böcker, texter och material. Du gnuggar ögonen, tittar närmare och inser att det som står på din hylla verkar vara sådant som berör dig, som du är intresserad av. Din skolbibliotekarie har på något mystiskt sätt, utan att ha varit där, granskat, värderat och valt ut information åt dig som förflyttats genom någon slags astral dimension till din hylla i fint sorterad ordning.

Och inte nog med det! Hyllan verkar på något ockult märkligt vis rymma långt mer än den borde. Bokhyllans ynkliga små hyllmeter innehåller tiotals hyllmeter material. Det borde inte gå, du inser det, men trots att bokhyllan nu dignar med information har du ändå aldrig svårt att hitta det du behöver. Det räcker på något sätt att du tittar på bokhyllan och viskar, som en trollformel, ämnet du vill fördjupa dig i och vips så ser du böcker som passar in på din viskning där på hyllan.

Visst låter det som magi? Ändå är det precis vad du har framför dig om du har en stationär dator vid din arbetsplats och en skolbibliotekarie som ordnar ett digitalt bestånd för din skola. Internet är din bokhylla. Bibliotekarien är magikern som ger dig trollformler, eller sökord, som fyller  din bokhylla men hindrar den från att drunkna i desinformation. Visst är det en svindlande tanke?

Men det är inte där vi är idag.

Hur underligt det än kan låta så har vi faktiskt kommit ännu längre.

Tänk dig att du istället för den stationära datorn, bokhyllan, har tillgång till en bärbar dator, en lärplatta eller en smartphone. Vad innebär denna plötsliga mobilitet för vår metafor? Plötsligt kan du befinna dig var som helst. I skogen. På ett museum. I duschen (nåja). Du behöver bara viska "Matematikresurser för gymnasiet" sträcka ut handen och greppa tag i något som passar dig. Och det är inte bara text! Bilder, video, ljud, spel, allt kan materialiseras ur tomma intet och hamna i din hand, framför dina ögon. Som magi. Bokhyllan och dess innehåll svävar nu ständigt runt dig, precis när du vill och har lust.

Science Fiction-författare Arthur C. Clarke har skrivit "Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic" och kanske är det just magi som vi har i våra händer. Idag. Beroende på hur vi betraktar det.

Kanske har din skola en skolbibliotekarie, kanske inte.

Men fråga dig själv: Vem fyller din magiska bokhylla?

Klarar sig din skola verkligen utan en magik... förlåt, bibliotekarie?

/Eric Haraldsson

2 responses to “Teknologi eller Magi?

  1. Karoline

    Intressant och spännande!

  2. [...] att hantera och strukturera den litteraturen. (Du kan läsa mer om det digitala biblioteket här: Teknologi eller Magi? av Eric [...]

Leave a Reply

Populära inlägg

Använder Blogger.