Efter ett år med elevdatorer för en IKT-pedagog

Det första valbara seminariet jag var på höll Fredrik Ajell från Kungsbacka i. Han berättade om Kungsbackas erfarenheter efter ett år med en-till-en-satsning. Och nyckelordet var just det - Satsning.

En glad överraskning var att man på flera skolor i Kungsbacka hade heltidsanställda IT-pedagoger som, åtminstone i teorin, bara arbetade med pedagogisk IT-utveckling i skolan. I Växjö är lösningen i dagsläget ganska olika mellan skolor, men hos de flesta är IT-pedagoguppdraget något som är tänkt att rymmas inom den ordinarie tjänsten.

Något annat man gjort väldigt bra i Kungsbacka är att man lagt mycket tid på fortbildning och utbildning med en kommungemensam strategi. Utgångspunkten för varthän man strävar med sitt IT-användande är Ruben Puenteduras SAMR-modell och för att komma uppåt i denna modell har man anordnat ett slags kommunkonferens med valbara seminarier om IKT och pedagogik för alla pedagoger. I skolstarten har sedan pedagogerna spridit vad de lärt sig till eleverna i ett liknande format i form av en temadag.

Till tråkigheterna hörde att datorerna även i Kungsbacka gått sönder i lite större utsträckning än man räknat med. Problem som känns igen mer än väl från Växjö. Det som är bra är att vi i Växjö i dagsläget testar ganska många olika enheter, vilket inom något år borde göra att vi kan jämföra reparationskostnader och reparationstider mellan både två olika modeller av PC, en sorts Mac och iPad.

Tack Fredrik för en givande presentation och hoppas vi kan införliva några av era idéer även hos oss. Konkreta idéer vi skulle kunna genomföra utan att tillföra extra resurser är:


  • IKT-dag med valmöjligheter för alla en-till-en-pedagoger

  • Uppstartsdag på skolorna med program, mail, backup och festligheter


Fredrik Ajell twittrar under kontot @FredrikAjell och man kan hitta mer från Kungsbackas IT-pedagoger på deras blogg

Leave a Reply

Populära inlägg

Använder Blogger.