History Pin och Wiki Loves Monuments - Väck din närmiljö till liv!

Jag vill berätta om två intressanta verktyg jag stöter på med jämna mellanrum. Verktyg som bär på en spännande potential att väcka liv i vår närmiljö.

Första verktyget - History Pin

Vid första anblicken ser History Pin lite ut som en karta, och det är precis vad det är, men en karta som sträcker sig bakåt i tiden. Användarna av History Pin laddar upp bilder på till exempel Risinge skola, placerar det på rätt plats på kartan och berättar på ett ungefär när bilden är tagen och vad den föreställer.

Risinge skola 1905-1935

Det jag reagerar över är att vårt kära Växjö är ganska tomt för nuvarande. Det här skulle vara en fantastisk möjlighet för våra elever att göra en tidsresa. De kan, som ett axplock:
  • Forska och söka i gamla källor, fotoalbum, böcker, vykort.
  • Jämföra bilderna med hur platsen ser ut idag. Vad har ändrats? Vad är sig likt? Vad beror det på?
  • Använda History Pins söktjänst för att undersöka andra platser som är viktiga för dem. Båda i Sverige och i världen.
Kolla gärna in History Pins egna introduktion i filmen nedan.

http://www.youtube.com/watch?v=FdT3eKdto4w

Andra verktyget - Wiki Loves Monuments

Wikipedia känner de flesta till, men Wikipedia är bara en del av en större vision. Wikimedia Foundation vill göra all världens samlade kunskap tillgänglig för alla. Med tävlingen Wiki Loves Monuments vill man samla bilder på kulturskatter runt om i världen. Nackdelen är att tävlingen 2012 i skrivande stund snart är slut och att den "bara" fokuserar på byggnader, fornminnen och K-märkta fartyg.

Fördelen är att man inte behöver begränsa sig genom att ingå i tävlingen. Hos Wikimedia finns en sällsam mängd bildmaterial som vem som helst kan bidra till. Vi skulle kunna fotografera statyer, skulpturer, parker och intressanta byggnader och dessutom få dem att ingå i ett av världens största bildgallerier. Skolarbeten behöver bli mer på riktigt.

/Eric Haraldsson

Leave a Reply

Populära inlägg

Använder Blogger.