Torsdagen 30:e januari 2014 var jag, Eric, och Rebecca på konferensen Framtidens bibliotek. Vi var inbjudna som talare, men såg också fram emot att få lyssna på och träffa fler skolbibliotekspassionerade.
Vår föreläsning
Vi gick sedan vidare till samarbete med skolledning och pedagoger där vi pratade rent konkret om hur vi skapar samarbetsytor för sådan planering, men också om vikten av det samarbetet och varför bibliotekarien, med vårt tänk, inte får fastna i bibliotekslokalen eller stå utanför till exempel arbetslagsträffar.
Efter det blev vi lite mer konkreta och gav två exempel på hur skolbibliotekarien enligt ovan nämnda förutsättningar kan arbeta i klassrummet med elevernas måluppfyllelse utifrån de teman eleverna arbetar med.
Rebecca berättade om Superundersökarna och arbetet med informationssökning i grundskolans yngre åldrar. Detta har tidigare skrivits om bloggen i flera inlägg som hittas här.
Jag berättade om vårt arbete i fyran med Geografens testamente som går att kika lite mer på här och här.
Efter föreläsningen var det flera som kom fram och ställde frågor och vi fick ytterligare bekräftelse på att det inte bara är vi som tänker som vi gör vad gäller skolbibliotek och skolbibliotekariens roll och funktion i samtidens och framtidens skola.
Vår presentation från dagen finns här
Åhörarkopia med relevanta länkar och uppgifter finns här
Andras föreläsningar
Efter att ha föreläst är man alltid lite tömd, men när vi kollat igenom Twittrandet från vår programpunkt och hunnit andas in och ut ett par gånger var det inspirerande att sitta med som åhörare till de andra skolbiblioteken som alla fått DIK:s utnämning Skolbibliotek i världsklass för 2013.
Sofia Malmberg från Adolf Fredriks musikklasser som berättade om samarbete med IT-pedagog och skolbiblioteket som funktion snarare än en lokal. Hon tryckte mycket på humor och att bjuda på sig själv.
Skolbibliotekskändisen Monica Ehrenstråle (f.d. Nilsson) och lärarna Petra Axheimer och Maria Gustafsson berättade om Björnekullaskolan i Åstorp. Kul med lärare som pratar skolbibliotek! Vi blev nyfikna på deras Pedagogiskt Media Centrum
Växjö var den enda staden som var representerade av två skolbibliotek! Skolbibliotekarien Josefine Henningsson och folkbibliotekarien Sara Kelemit berättade om hur de använder styrkorna hos varandras roller i arbetet med det integrerade biblioteket på Teleborg Centrum.
Växjö var den enda staden som var representerade av två skolbibliotek! Skolbibliotekarien Josefine Henningsson och folkbibliotekarien Sara Kelemit berättade om hur de använder styrkorna hos varandras roller i arbetet med det integrerade biblioteket på Teleborg Centrum.
Möten och samtal
Det allra roligaste och viktigaste sker nästan alltid mellan programpunkterna. Mötena är nästan för många för att ens gå igenom, men vi fick till exempel en förfrågan från alltid lika trevliga Görel Reimer och Karin Ahlstedt på CPI Malmö. Förfrågan gällde om vi kunde berätta om vår verksamhet i en av deras snygga filmer. Ja tack!!
Vi fick också lunchprata med Nationella Skolbiblioteksgruppens Christer Holmqvist som delade med sig av sin visdom kring såväl skolbibliotek som vilken sorts mat som oftast serveras på konferenser (Svaret är lax, tätt följt av kyckling. Lunchen idag var lax. God sådan!)
Gunnel Olsson från Skolbibliotekscentralen i Lund smed också medan järnet var varmt och började kolla runt kring eventuellt utbyte redan medan vår föreläsning pågick. Förhoppningsvis kan det bli en tur till Skåne i vår för att diskutera lite skolbibliotek med deras bibliotekarier och skolledare!
Kanske blir det ännu en tur till Skåne? Tillsammans med tidigare nämnda Monica Ehrenstråle från Åstorp började vi smida lite planer på ett utbyte mellan Åstorp och Växjö.
Summering
En väldigt givande Stockholmsdag där många kugghjul sattes i knakande rullning mot framtiden. Framtidens bibliotek får akta sig, för snart kommer vi!
Fast car...... av Julian Povey |