Automatisk innehållsförteckning i Word

I Word 2010 finns det många användbara funktioner, men de drunknar lätt i alla knappar och inställningar och det kan därför vara svårt att hitta just det man letar efter.

En funktion som efterfrågats av pedagoger på Arabyskolan är hur man gör automatiska innehållsförteckningar. Speciellt för större elevarbeten och fördjupningar är det ett bra sätt att strukturera upp och skapa sammanhang i texten.

Här är en instruktionsfilm som steg för steg förklarar hur man gör automatiska innehållsförteckningar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vk_14LNjXNo[/youtube]

Jag har tidigare bloggat om Flipped Classroom (det omvända klassrummet) på http://ibiblioteket.blogg.avmkr.se/2012/06/04/det-omvanda-klassrummet/. Vill man testa det sättet att arbeta med min instruktionsfilm ger man helt enkelt eleverna i läxa att se den knappt 3 minuter långa filmen innan de kommer till lektionen. På lektionen testar de sedan att göra sina egna innehållsförteckningar på övningsexemplet nedan, med hjälp av sin lärare.

Övningsexempel

Idén är att vi genom att eleverna har förförståelse redan innan de kommer in i klassrummet frigör mer tid för att arbeta praktiskt, samt att diskutera, analysera och reflektera. Skulle eleverna ha glömt att se filmen kan de göra det på lektionstid, medan de förberedda eleverna kan sätta igång direkt utan extra genomgång av läraren.

Hör av dig om du provar det här! Jag vill gärna veta hur det gick.

/Eric Haraldsson

2 responses to “Automatisk innehållsförteckning i Word

 1. Hehe
  Här är min version, lite fånigt pimpad med musik eftersom det var min PIM3a :)
  Var kan vi samla sånt här på bästa sätt, tro?
  http://www.youtube.com/watch?v=21DPddF_xTw

 2. Tycker det fanns mycket bra i den Cilla!
  Är ju perfekt om man kan hitta någon annan som gjort jobbet åt en istället för att bygga allt från grunden själv varje gång.

  Vad gäller att strukturera material jobbar vi mycket med Wikispaces och då främst genom http://ibibilioteket.wikispaces.com

  Kanske kan man tänka sig en sådan samarbetsyta även inom handledning för lärande? Åtminstone för oss bibliotekarier.

Leave a Reply

Populära inlägg

Använder Blogger.