Känns det lite stökigt?

Ibland kan det vara svårt att koncentrera sig på det man ska läsa på en webbsida, eftersom det finns så mycket som blinkar och en massa olika menyer som stör. Dessutom kan texten ibland vara liten och kolumnerna breda. Detta gör att våra elever får svårt att läsa texterna på till exempel NE.se och Wikipedia, för att inte tala om tidningsartiklar.

På Bokelundskolan har vi börjat skriva egna artiklar på en wiki med arbetsnamnet SkolFakta. Vi ville skapa en sida med artiklar skrivna av barn för barn, och samtidigt ha möjlighet att arbeta med viktiga saker som insamlande av information, källkritik, upphovsrätt och kamratbedömning. Men även de här texterna kan vara en aning svårtillgängliga eftersom texten blir både liten och bred.

Tur då att det finns verktyg som kan hjälpa oss att åtgärda problemet. Till webbläsaren Google Chrome kan du prova tilläggen iReader och Clearly. De fungerar lite olika och på olika texter, därför har jag båda. Det de i korthet gör är att de skalar bort allt onödigt från sidan och förstorar texten så att det blir enklare att läsa.

Gör så här:


  • Om du inte redan har Google Chrome på din dator behöver du ladda ner det. Det gör du här.

  • Öppna Google Chrome och leta upp det här blogginlägget,

  • Klicka här för att installera Clearly. Klicka på Lägg till.

  • Klicka här för att lägga till iReader. Klicka på Lägg till.

Nu ska det finnas en "knapp" uppe till höger bredvid skiftnyckeln i form av en skrivbordslampa. Det är Clearly. IReader dyker upp som en knapp med bokstaven R i sökfältet när det finns text på en sida som kan läsas med iReader.


Testa nu att  läsa om dagens stora händelse - Venuspassage med hjälp av iReader och Clearly. Öppna länken och klika sedan på någon av knapparna. För att gå tillbaka till vanligt läge klickar du på knappen igen.

Om du vill leta efter fler bra tillägg kan du kolla på Chrome Web Store

/Rebecca BorgLeave a Reply

Populära inlägg

Använder Blogger.