Filmade boktips

För ett tag sedan kom en lärare i åk 6 till mig och var bekymrad för hon hade så svårt att få eleverna att engagera sig i sin läsning. De läste sällan ut böcker - utan gick gärna och lånade nya efter halva boken. Vi diskuterade lite fram och tillbaka hur vi skulle göra, men kom väl inte fram till någonting jättebra just då.

Några veckor senare fick jag via Twitter en länk till Akademibokhandelns tävling Läsracet 2012. En tävling som går ut på att berätta hur man i klassen uppmuntrar varandra till att läsa mer. Vi började spåna idéer tillsammans med eleverna och kom fram till att de gärna ville blogga om böcker och att det skulle vara roligare att filma än att skriva.

Redan samma dag gick de elever som inte hade någon bok till biblioteket och lånade för att sedan ta hem och läsa över helgen. Klassläraren i fråga stod och gapade i dörren. Underbart vad tävlingar kan uppmuntra.

Veckan efter kom jag ut till klassen för att tipsa om bra böcker och för att prata med eleverna om hur man tipsar om böcker. Vad bör man ha med och vad bör man inte ha med?

Nu filmar eleverna boktips i en rasande fart. Och för att lyckas med detta måste de ju ha läst också.

Vi använde iPads för att filma boktipsen, men har man inte det så går det ju lika bra att använda mobiltelefonen. För att redigera har vi använt iMovie som är ett väldigt enkelt verktyg att använda. När filmen är färdig är det bara att ladda upp på Youtube direkt från plattan eller telefonen.

I och med att tekniken är så enkel så går det inte åt någon tid till tekniskt strul. Istället pratar vi om vad vi har för syfte med filmerna, vad vi vill ha med och vad man ska tänka på när man presenterar någonting. Eleverna arbetar med reflektion, analys och retorik.

Så här blev det:

http://youtu.be/8fuCtitbHm0

Fler filmer kan du se på bloggen:

bokelunden.blogg.avmkr.se

/Rebecca Borg

4 responses to “Filmade boktips

 1. [...] Ipads, mobiltelefon och läsande elever sprider läslust  [...]

 2. Monica Nilsson

  Hej.
  Så härligt inspirerande! Tack!
  Vilken fin webbplats ni har skapat tillsammans! Föredömligt!!!
  /Monica

 3. [...] Ipads, mobiltelefon och läsande elever sprider läslust  [...]

 4. [...] Ipads, mobiltelefon och läsande elever sprider läslust  [...]

Leave a Reply

Populära inlägg

Använder Blogger.