Igelkottar, tennisskor och att undersöka världen

En forskare är någon som vet väldigt mycket om en sak och som har som jobb att ta reda på mer om den saken. I ettan kan vi väldigt mycket om igelkott och vi bestämde oss att ta reda på ännu mer.

Trots att eleverna redan visste mycket kom de på att det var mycket de inte visste - till exempel undrade de om det finns igelkottar i Afrika som har jättelånga taggar, eller om det finns något djur som kan äta igelkottar. De undrade också om igelkotten kan bo i en tennissko. Ja, det var såklart en massa andra saker de undrade. Alla elevernas frågor kan du läsa här.

Nu har vi tillsammans tagit reda på svaren på nästan alla frågor eleverna hade och vi kom, fram till att:

  • Det finns ett djur i Afika som ser ut ungefär som en igelkott och som har jättelånga taggar. Det djuret heter piggsvin och det är inte alls släkt med igelkotten. 
  • Berguv, mårdar och rävar äter gärna igelkottar. 
  • Igelkotten kan bo i Fridas tennissko (fast egentligen är Fridas sko inte en tennissko utan en joggingsko, men det kan kvitta tyckte vi).

Hur gjorde vi då?

Vi började med att titta på en film om igelkott. I den fick vi reda på ganska mycket. Det vi inte fick reda på med hjälp av filmen tog vi reda på med hjälp av en bok om igelkottar, svenska-djur.se och genom att googla. (När vi googlade hittade vi till Wikipedia)

Eleverna hade redan förra gången föreslagit olika sätt att ta reda på svaren på våra frågor och jag försökte få med alla sätt de föreslagit: titta på en film, googla, läsa i en bok, fråga någon och undersöka en igelkott. De två sista alternativen behövde vi inte använda, och det var tur eftersom igelkottarna inte hade vaknat ännu.

Till slut hade vi svaret på alla våra frågor utom en: Kan igelkotten bo i en tennissko? Det stod ingenstans. Eleverna kom dock fram till att det inte är vanligt att igelkottar bor i tennisskor, för i så fall skulle det ha stått någonstans.

- Men det betyder ju inte att det inte är möjligt, tyckte de.
- Nähä, sa jag. Hur tar vi då reda på om det är möjligt då?
- Det beror ju på hur stor tennissko det är. Och det beror på hur stor igelkotten är.
- Och hur tar vi reda på det då?, undrade jag.
- Vi vet ju redan hur stor en igelkott är. Det sa de i filmen. Den är mellan 20 och 30 cm lång.
- Hur långt är det då?
- Ungefär så här? (elev måttar med händerna)
- Jaha, och hur stor är en tennissko? undrar jag då.
- Det beror på. Min är liten och Fridas är stor. Den får kanske plats i Fridas sko.
- Vi kanske kan mäta Fridas sko.

Jag hämtar en linjal och vi mäter tillsammans Fridas sko. Den är 28 cm lång. Slutsatsen är att en liten igelkott får plats i skon, men inte en stor. Vi kommer också fram till att den skulle ha svårt att vända sig inne i skon och att Frida nog inte vill sätta ner foten i skon om det bor en igelkott i den.

Fortsättning följer...

/Rebecca Borg

Leave a Reply

Populära inlägg

Använder Blogger.