Att arbeta med informationssökning med yngre barn kräver en del uppfinningsrikedom. Det behöver ju vara tillräckligt spännande och intressant för att barnen ska fortsätta lyssna och delta. Det behöver vara på en tillgänglighetsnivå så att en 7-8-åring ska kunna ta till sig det.
Jag har valt att utgå från skönlitteratur när jag arbetar med informationssökning i åk 1-2 för att fånga intresse och för att göra det konkret.
Nedan listar jag de böcker jag tycker har varit bra att använda och beskriver kort varför de har varit bra.
Foto: Kristina Alexandersson |
Djur och deras vanor
Björnen som längtade hem - Karin Blixt
En bok som på ett roligt och tillgängligt sätt berättar hur olika djur bor och vad de gör på vintern. När vi har läst den här boken kan vi ta reda på mer om något enskilt djur, till exempel björn eller abborre, eller så kan vi fundera vidare på vad olika djur gör på vintern och ta reda på mer om det.
Konstiga djur - Lotta Olsson
Den här boken har jag använt som utgångspunkt till informationssökning i åk 2. Dels är den oerhört rolig och dels tar den upp flera olika "konstiga" djurs vanor och egenheter. Här finns massor att forska vidare kring.
Bygga bo, med löv sand eller pinnar - Therese Bringholm och Inger Sharis
Den här boken väcker frågor. Finns det verkligen en bäckfisk som bor i kokosnötter och finns det en blå fågel som bara tycker om blå saker? Om man vill fortsätta utforska kan man även läsa författarnas andra två böcker om djurens mat- och sovvanor:
Fiskögon sopor och annat smaskens
Sov gott upp och ned och under vattnet
Igelkotten och ekorren
Vissa djur verkar tilltala barn mer än andra. Igelkotten och ekorren är sådana djur. Jag har arbetet med både igelkott och ekorre flera gånger och det engagerar alltid. Här är två böcker att använda som intro till ett informationssökningstema kring något av dessa två djur:
En liten bit vinter - Paul Stewart (igelkott)
Spinki - Frances Zweifel (ekorre)
Att söka information
Och så finns det ju faktiskt böcker som verkligen handlar om att ta reda på saker och som är utmärkta att använda för att få igång ett samtal kring frågor, fakta, och information:
Vad har du bakom ryggen? av Lena Sjöberg är en perfekt bok att läsa när man vill få barn medvetna om hur man ställer frågor.
Pipliotek??? av Lorenz Pauli är en bra start på ett samtal kring böcker och information.
Superundersökarna - Åsa Kronkvist är den skönlitterära boken kopplad till materialet Nosa på nätet. jag brukar inte läsa hela, men använder gärna första halvan.