Fråga en expert!

Nu har vi varit med om något spännande! I klass tre jobbar de just nu med bronsåldern, och det gör vi tillsammans i biblioteket också. För några veckor sedan fick barnen ställa frågor om bronsåldern som vi sedan söker svar på. De svaren kan hittas på olika vis till exempel genom att titta på film, söka i böcker eller titta på internet. Nu var det ändå så att en fråga var väldigt svår att få svar på så vi bestämde oss för att Fråga En Expert! Så vi ringde upp Björn Källström på Sjöfartsmuséet i Göteborg
 http://goteborg.se/wps/portal/sjofartsm/akvariet och med en enkel liten sladd så kunde vi koppla telefonen till högtalaren så hela klassen kunde höra. En i klassen fick ställa den kluriga frågan: Vilka fiskar fanns i havet under bronsåldern? Våran expert svarade att det var samma arter då som nu, men att de var större och fler på den tiden. Varför? Jo, därför att det var färre människor på den tiden och mycket mer fisk i haven. Nu för tiden hinner fiskarna inte bli så stora innan människan fiskar upp de!
Fanns det hajar i Sverige och var de stora? Jodå, hajar fanns det och det finns det nu också men de var också större på den tiden, men fortfarande ofarliga för människan. Han berättade om den största hajen som heter Brugden och kan bli över 10 meter lång, och den fungerar som en slags dammsugare i havet.
Åt människorna på bronsåldern hajar? Ja det gjorde de alldeles säkert. Sen fick vi veta lite andra intressanta saker också som att det till följd av klimatförändringarna har kommit helt nya arter till de svenska haven! En superrolig och mycket givande lektion för alla inblandade:) Det här ska vi göra om!

Leave a Reply

Populära inlägg

Använder Blogger.